Lakenvelders 01

zondag 9 augustus 2020 10:58

Soms heb ik de behoefte om de meer technische projecten even op een zijspoor te zetten, meestal ga ik dan een periode schilderen.Dat doe ik met acryl verf op linnen doek.De schilderijen komen bij mij altijd intuïtief tot stand. Ik neem een uitgangspunt, gevoel dat ergens ik heb opgepikt, dat kan in de directe omgeving zijn, het nieuws of een artikel in de krant.

Na wat eerste schetsen en ideeën krijgt het gaandeweg zijn vorm waarbij ik in eerste instantie mijn gevoel steeds volg. De expressie is primair. Op de achtergrond geeft de techniek, kleur vorm en compositie mij een hulp bij het visualiseren. Het is niet mijn bedoeling om strikt naar de natuur te werken want dat werkt de expressieve uiting volgens mij tegen. Nu figuratief, soms surreëel met gestileerde vormen. Licht schaduw, kleur en details zijn soms wel of soms niet aan een werkelijkheid gebonden.

Over de Lakenvelders.De bedoeling is een serie schilderijen te maken met het doel de schijnbare werkelijkheid van relaties dier en mens, milieu in het universum te benadrukken. Er zijn vele werkelijkheden. In beide schilderijen komen dezelfde elementen terug,

Lakenvelder no 1, Knotwilg met koe en staande man geeft een werkelijkheid weer die wij niet kunnen waarnemen maar wel beschouwen..

Hierbij een beschrijving van Lakenvelder no 2. Bij dit tweede schilderij heb ik meer richting gevonden.

  • De lakenvelders heb ik in het Limburgs heuvelland gezien met knotwilgen in de weiden.
  • Naakte man draagt een koe op de rug, het is een last maar moet worden gedragen.
  • Het pad is een waterpad want water dat is waar wij uit voortkomen.
  • Het pad verdwijn naar de horizon, op het einde is een wilg met koe te zien, een andere kijk op de werkelijkheid die wij menen te zien (Lakenvelder no 1).
  • De weipaaltjes met stukken prikkeldraad zijn metaforen voor het menselijk ingrijpen wat doorbroken of mislukt is?
  • Het bleke witte licht dat door de wilgenboom schijnt belicht de omgeving als een kunstmatig zonlicht.
  • De slingerplanten, die ook slangen of spermazotoiden kunnen zijn op de voorgrond bewegen zich naar dat licht.
  • In het warmgele korenveld achter de koe wordt de hoop op toekomst uitgebeeld.
  • In de blauwe lucht zweeft een vrouwelijk figuur als een nevel van sterren, metafoor voor moederlijk stof uit de ruimte (ook als wolken in No1)
  • De turbulente luchten met meegewaaide wilgen als ontworteld in een tornado zijn de natuurkrachten sterk en onvoorspelbaar.

Er zijn geen andere levende wezens afgebeeld dan de man en de koe die op weg zijn waar naar toe, is er een werkelijkheid? 

Lakenvelder 1

Lakenvelder 2


Klik hier als je wilt reageren op Lakenvelder 1 en 2

Terug naar website

Froala